Chip123 科技應用創新平台

申請會員

QQ登錄

只需一步,快速開始

Login

用FB帳號登入

搜索
1 2 3 4
查看: 4964|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

入職前後的分別!!!

進入公司前: u4 K1 r/ [% F5 L
老闆: 萬分歡迎,無左你, 我地公司肯定好大分別!- C9 y, X: w% Y
職員: 如果工作量太多,我會辭職的。0 B0 R; v& a3 K
老闆: 放心,我唔會比咁樣既事情發生!
, j8 G6 s+ ?7 H1 g3 [職員 : 我逢星期六日可以休息嗎?, e* P# t# Y6 V" `
老闆: 當然啦!哩個係底線!$ {# t1 u& l  Z& A: C8 ~
職員: 平時會日日OT 到淩晨嗎?
) m# N; j. G* @% R/ h老闆: 無可能,邊個話你聽架?
5 t2 f% l$ D6 ]' [; S職員: 有餐費補貼嗎?
$ I+ V5 t( z5 D( ^7 y& o老闆: 唔洗講啦,絕對比同行都高!  o% d. J6 O) h% y8 j
職員: 有無做死人既風險?
% o& b$ D+ X7 U9 w: l老闆: 唔會!你點會有咁既念頭?
0 d" \7 }9 \4 q9 o9 r# I職員: 公司會定期搞旅遊嗎?4 g: z0 p$ {! j. n) S$ K# @
老闆: 哩個係我地明文規定!
  ^. ]; r, y, H; K3 p職員: 那我需要準時返工嗎?6 e3 h  f) k. [0 f9 x9 @; Q
老闆: 唔會,睇情況啦。
/ a" o. E  J& H職員: 人工呢?會準時出糧嗎?
4 t0 I' c; _# T" N+ B老闆: 一定係啦!
2 X! b1 d$ V& i$ T, v: f職員: 所有工作都係新員工做嗎?
/ Q, I1 u) d& X) z老闆: 邊有可能,你上面仲有好多資深既同事!
6 f6 H7 q5 f. `; f) S# }+ O職員: 如果管理職位有空缺,我可以參與競爭嗎?
# K6 g# ?! d9 O( h% C" G9 w6 r9 o% `* k老闆: 唔洗問啦,哩個一直係我地公司賴以生存既方式!
/ ?* n8 _: r4 a& N4 T; x2 b職員: 你唔會係呃我掛? : C+ C/ O) @9 a
6 p& j" y" X- b+ V& F7 {9 a) l

9 b9 }( T: S6 O; ~9 E進入公司後 ...... 由下面讀返上去
分享到:  QQ好友和群QQ好友和群 QQ空間QQ空間 騰訊微博騰訊微博 騰訊朋友騰訊朋友
收藏收藏 分享分享 頂 踩 分享分享

請笑納

大陸有對老夫婦要去南方看孫子,離家數周擔心家中被盜,被翻箱倒櫃不算,可還損壞了傢俱,故出門時在桌上放下百元鈔票一張,並附紙條留言道:, z! M+ W! }# p+ m
"爬窗而入的俠行客,我們是退休教師,靠退休金生活,家境清寒沒什麼錢,您來一趟不容易,桌上的一百元權當給您的勞務費。"
: V+ ]! W6 d9 U1 k( f1 f9 R' y9 P
9 ^' M5 i9 _8 l! x: e) Q8 c若您想擴大戰果,本宅對面是鐵道部的一位高官,樓上一家是紅十字會的領導,樓下那家是銀行的行長。
; U$ i* a9 `( u! ~& p9 f8 X" w3 y他們呢,都很有錢,而且還不敢報案...
4 t5 a; a! [$ Y5 J, J" `% b9 h( h) E
屋主人月餘歸來,發現桌上的錢變成了十萬。
% U  @: C. t2 [- s2 H* M+ t: |# C1 Q: i: U+ A
也附有紙條上寫著:( g' {# s- F: \' W7 n; ]- o! m  [
- b, z4 D& z) y2 ^: z) H/ S( R
感謝老師的教誨,過去不用功讀書,唉,相識恨晚哪!0 Q7 v! K0 t9 |+ K2 R- z# u
.一切盡在無言中,特留下十萬元資訊費,請笑納